Regeringspartij Thailand ontbonden

Veerle (Volpez)

In Thailand heeft het Constitutionele Hof vandaag bepaald dat de regeringspartij van premier Somchai Wongsawat, de Partij van de Volksmacht (PPP), ontbonden wordt wegens verkiezingsfraude. De premier en vijf andere partijleiders mogen de komende vijf jaar geen politiek ambt meer uitoefenen, zo werd besloten.

Somchai kwam op 17 december vorig jaar aan de macht. Hij volgde Samak Sundaravej op die moest vertrekken als premier wegens een schnabbel bij een kookprogramma op televisie. De partij van Somchai won de verkiezingen na een periode van militair bestuur in Thailand. Voor deze periode was Thaksin Shinawatra aan de macht, tot deze in 2006 werd afgezet als premier.

De voorzitter van het negenkoppige hof laat weten dat er geen andere optie was: "Of je het nou wel of niet eens bent met de uitspraak, we vragen je het te accepteren." Het aftreden van de huidige regering was door oppositiepartij Volksalliantie voor Democratie (PAD) geëist, omdat de regering te nauwe banden onderhield met oud-premier Thaksin Shinawatra. 

Somchai is Thaksin Shinawatra's zwager en wordt gezien als zetbaas van Thaksin. De oppositie bezette twee vliegvelden om extra druk uit te oefenen. Circa 100.000 toeristen zijn door de bezettingen getroffen.

Het is nog niet bekend of het besluit van het Constitutionele Hof consequenties heeft voor de toeristen. De vliegvelden zijn vooralsnog bezet.