Verhagen: grotere rol EU in Midden-Oosten

Redactie

De Europese Unie moet zich actiever opstellen in het vredesproces in het Midden-Oosten. Dit heeft minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) gisteren gezegd na afloop van het gesprek dat hij had met Marc Otte, de speciale EU-vertegenwoordiger voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

De EU moet ervoor zorgen dat de Verenigde Staten, Rusland en de landen in de regio betrokken blijven bij de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse autoriteiten, vindt Verhagen. De Israëliërs en de Palestijnen onderhandelen sinds november 2007 al over een zogenaamde twee-statenoplossing voor het conflict. "Dat is winst, die moeten we behouden", aldus de bewindsman.

Verhagen onderstreept dat zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit gesteund moeten worden in het vredesproces. Nederland steunt de Palestijnen bij de opbouw van de politie en justitie. Hiervoor trekt Nederland dit jaar 72 miljoen euro uit. "Palestijnen en Israëliërs hebben beiden een groot belang bij een beter functionerende Palestijnse veiligheidssector", liet Verhagen weten.