'Pensioenfondsen kwetsbaar voor vastgoedfraude'

Redactie

Pensioenfondsen zijn kwetsbaar voor vastgoedfraude, concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) volgens het televisieprogramma Reporter. DNB zou tien pensioenfondsen onder de loep hebben genomen waaruit zou zijn gebleken dat het interne toezicht op vastgoedtransacties slecht is geregeld. Zo zouden medewerkers die op eigen gezag beslissen over aan- en verkopen onvoldoende in de gaten worden gehouden.

De pensioenfondsen hebben zeventig miljoen aan pensioengeld belegd in onroerend goed, stelt Reporter dat zondagavond bericht over beweerde fraude met vastgoed van het Philips Pensioenfonds. De directie van de vastgoedtak van het fonds zou privé honderden miljoenen hebben verdiend aan transacties met woningen, winkels en kantoorpanden. Het televisieprogramma zegt te beschikken over meer dan honderd pagina's met uitgewerkte afgeluisterde gesprekken tussen de hoofdverdachten.

DNB houdt sinds 2005 toezicht op de vermogens van pensioenfondsen. Een jaar later begon DNB volgens Reporter met een onderzoek nadat een aantal liquidaties in de vastgoedwereld had plaatsgevonden.