Belastingvrije invoer omhoog

Redactie
Er is goed nieuws als je wilt gaan kerstshoppen in New York of een andere stad buiten de EU. Met ingang van 1 december mogen reizigers meer belastingvrij invoeren vanuit landen buiten de EU.

Wie met het vliegtuig of de boot in een EU-land aankomt, mag spullen tot maximaal 430 euro belastingvrij invoeren. Wie met de auto of privé boot de EU binnenkomt, mag voor 300 euro belastingvrij invoeren. Voor drank en sigaretten gelden andere regels. De oude vrijstelling bedroeg 175 euro.

Spullen die je belastingvrij op Schiphol hebt gekocht en mee hebt genomen op vakantie buiten de EU, tellen mee in de vrijstelling zodra je ze weer mee terugneemt naar Nederland. De vrijstelling is niet deelbaar. Heb je bij het kerstshoppen vier kledingstukken van 120 euro per stuk gekocht, dan vallen er drie onder de vrijstelling. Hun gezamenlijke waarde is 360 euro. Over de vierde moet je afrekenen met de douane. Koop je een laptop van 500 euro, dan moet je over het hele bedrag belasting betalen.

De prijs van spullen in een winkel zijn altijd inclusief BTW. Vraag als je buiten de EU iets koopt daarom belasting terug. Dat kan soms in de winkel, of anders op de luchthaven. Het artikel wordt goedkoper, waardoor het misschien net onder de vrijstelling valt.

Wie iets koopt in een internetwinkel buiten de EU, moet ook belasting betalen, tenzij de spullen minder waard zijn dan 22 euro. Voor spullen tussen de 22 en 150 euro betaal je vanaf 1 december geen douanerechten meer, maar nog wel BTW. Is het pakje meer dan 150 euro waard, dan betaal je invoerrechten én BTW.

 


Belastingvrije invoer omhoog (foto: Flickr/DAG)