Hoge bloeddruk door cadeaustress

Redactie

Onze portemonnee is niet de enige die ernstig lijdt onder de feestdagen. Een onderzoek heeft uitgewezen dat mensen zowel fysiek als geestelijk een hoge mate van stress ervaren tijdens het winkelen voor kerst- en sinterklaascadeautjes. Winkelen ontspannend? Vergeet het maar! Drukke winkels en het bedenken van gedichten bezorgen veel mensen nachtmerries.

Tijdens het shoppen voor de feestdagen stijgt de bloeddruk bij de helft van de mensen tot gevaarlijke hoogte. Dit kan leiden tot hyperventilatie, wat weer kan leiden tot hartklachten, een beroerte en nierproblemen. Zelfs een heel lichte mate van hyperventilatie kan al zorgen voor migraine en paniekaanvallen.

Voor het onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Oost Londen, werden vijftien mannen en vijftien vrouwen gevraagd om in drie kwartier met verschillende cadeautjes terug te komen. De mannen voelden zich na het winkelen twee keer zo gestresst, terwijl de vrouwen zich drie maal zo gestresst voelden. Aangeraden wordt vooral om de koopavonden vlak voor sinterklaas en kerst te vermijden.

Sinterklaas favoriete traditie Nederlanders

Depressief? Kijk uit met winkelen!

Wil jij een Bambi op je bord met Kerst? (video)


Hoge bloeddruk door cadeaustress (foto: DAG/Persbureau)