Vier miljoen voor verzekeren vrijwilligers

Redactie

Gemeenten krijgen jaarlijks vier miljoen euro om zelf te kiezen bij welke verzekeraar zij een verzekering voor vrijwilligers willen afsluiten. Dat hebben de staatssecretarissen van Binnenlandse Zaken en van Welzijn, Volksgezondheid en Sport gisteren aan de Tweede Kamer geschreven.

De toezegging is een reactie op een motie van de fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob, die 18 september door de Kamer werd aangenomen. Het kabinet laat weten veel waarde aan vrijwilligerswerk te hechten. Zo wordt gewerkt aan het plan 'ruimte geven aan vrijwilligers', dat onder meer ambieert de administratieve lasten voor vrijwilligers te verminderen.

De regering wil op korte termijn met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een convenant sluiten zodat zij voor al hun vrijwilligers een verzekering afsluiten. Hierbij wordt ook de Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk betrokken. Vrijwilligers als maaltijdbezorgers, klaar-overs of voorleesmoeders zijn nu niet of verschillend verzekerd.

Gemeenten lieten vorige maand al weten dat de vier miljoen vrijwilligers in Nederland vanaf 1 januari collectief kunnen worden verzekerd tegen de risico's tijdens hun vrijwillige activiteiten. Nu het geld beschikbaar is, kunnen de plannen worden uitgevoerd.


Foto bij: Vier miljoen voor verzekeren vrijwilligers  (foto: DAG)