Stelende agenten werken gewoon door

Veerle (Volpez)

De Belgische politievakbond VSOA is ontevreden over de korpschef van een stelende agent. De agent in kwestie werd eind oktober samen met een collega gefilmd toen ze onderzoek deden naar een inbraak in een krantenwinkel in Elsene (politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene). De beelden laten zien dat de twee de winkel doorzoeken en dat één van de twee een aantal pornotijdschriften steelt. De uitbaters van de krantenwinkel hebben het voorval gemeld bij de dienst Intern Toezicht, die vervolgens het parket inlichtte.

De twee agenten zijn inmiddels verhoord, maar er hebben nog geen maatregelen gevolgd. "Het gaat niet om zwaarwichtige feiten, maar om iets dat perfect tuchtrechtelijk geregeld kan worden", aldus parketwoordvoerder Jos Colpin. De politievakbond tilt echter een stuk zwaarder aan de feiten: "Het zijn inderdaad geen halszaken, maar het gaat wel om politieagenten. Dit gaat het imago van de politie nog maar eens besmeuren en eerlijke politiemensen gaan hiervan de gevolgen ondervinden als ze gewone burgers willen terechtwijzen. Bovendien, als die agenten dit al durven doen terwijl ze in uniform zijn, en bij een officiële tussenkomst, waartoe zijn ze dan in staat buiten hun diensturen?" vraagt VSOA ondervoorzitter Alain Ysebaert zich af.

De VSOA vindt het nog erger dat de agenten niet geschorst zijn, maar alleen overgeplaatst zijn naar een ander district. "Het is al jaren zo dat gewone politieagenten die verdacht worden van een misdrijf geschorst worden. Waarom dat met deze twee niet gebeurd is, is voor ons dan ook een raadsel", aldus Ysebaert. De VSOA vindt de niet-schorsing van de agenten bewijs dat de korpschef, de omstreden Guido van Wymersch, 'elk moreel gezag heeft verloren'.

Het gerucht gaat dat de korpschef de twee liever betaalt om te werken dan om thuis te blijven. Volgens de VSOA is deze uitleg slechts een drogreden, evenals het argument van het personeelstekort: "Het probleem zit hem eenvoudigweg bij de situatie van commissaris Van Wymersch zelf", aldus de ondervoorzitter van de VSOA.


Wymersch wordt zelf verdacht van valsheid in geschrifte, maar hij weigert een stap terug te zetten en wordt niet geschorst. "Welke morele autoriteit kan die man nog hebben om ondergeschikten dan zelf terecht te wijzen of te schorsen?" Voor de VSOA is het duidelijk dat Wymersch niet meer als korpschef kan functioneren. "De Brusselse politietop wordt nu geconfronteerd met problemen die ze zelf gezocht heeft."

Met dank aan zagevent voor de submit.