Unieke vondst bijlen uit bronstijd in Brabant

Redactie

Bij het Brabantse Hoogeloon zijn tien bronzen bijlen gevonden van duizenden jaren oud. De provincie noemt de vondst van de voorwerpen uit de bronstijd uniek. Het is pas een keer eerder gebeurd in Nederland dat er iets vergelijkbaars uit de grond kwam en dat was een eeuw geleden, in 1907, zegt een woordvoerder.

Wat de ongeveer 3500 jaar oude bijlen verder bijzonder maakt is dat het allemaal verschillende soorten zijn, stelt de provincie. Ze komen uit verschillende mallen en is dat ongebruikelijk. Ze komen waarschijnlijk uit Engeland of uit het oosten en zijn nooit gebruikt. Bijlen werden toentertijd gebruikt voor de slacht van dieren, bomenkap en ter verdediging. Deze bijlen waren echter geschenken, vermoedelijk als eerbetoon.

De provincie had al vermoedens dat er iets interessants zou liggen in het gebied en liet archeologen het gebied onderzoeken. Eerder werden al de restanten van een oude Romeinse villa gevonden, later kwamen de bijlen aan het licht. Ze zijn deze maand opgegraven en direct geconserveerd. Vanaf morgen zijn de bijlen in het Noordbrabants Museum in Den Bosch te zien.