Geen toilet voor 2,6 miljard mensen

Redactie
Bijna 40 procent van de wereldbevolking beschikt niet over een fatsoenlijke toiletvoorziening. Het gaat om 2,6 miljard mensen, onder wie bijna een miljard kinderen.

Om deze situatie onder de aandacht te brengen, houdt de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) morgen een Wereldtoiletdag.

Ook de Wereld Toiletten Organisatie brengt op deze dag de gevaren van een gebrek aan hygiëne onder de aandacht. Mensen die niet beschikken over voldoende sanitaire voorzieningen lopen grote kans op allerlei ziekten, zoals diarree. Vooral arme mensen lijden onder een gebrek aan toiletvoorzieningen.

Volgens de WHO en de WTO moeten alle landen zich inspannen om de situatie te verbeteren. Dat kan tegen relatief kleine investeringen, die uiteindelijk veel opleveren. "Tegenover elke geïnvesteerde dollar of roepie staan inkomsten die gemiddeld negen keer zo hoog liggen", aldus directeur-generaal Margaret Chan van de WHO op de eigen website. "Kinderen, huishoudens en gemeenschappen in agrarische gebieden en in arme stedelijke gebieden profiteren het meest."