Hoofdaanklager weg om kwijtraken dossier

Redactie

De hoofdaanklager van het ressortsparket van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam stapt op omdat zijn team het dossier in de zaak-Jimmy Woo is kwijtgeraakt. De OM-afdeling die hoger-beroepszaken behandelt, liet vandaag weten dat hoofdadvocaat-generaal P. van Kesteren zijn "verantwoordelijkheid neemt" en het onderzoek naar het kwijtraken niet afwacht.

De twee hoofdverdachten van een gewapende overval op de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo ontlopen hun straf doordat justitie het originele dossier van de strafzaak is kwijtgeraakt. Eind oktober werd dat bekend. In eerste aanleg veroordeelde de rechtbank de mannen tot vier en vijf jaar celstraf.

Er bestaan nog wel kopieën en een digitale versie van het strafdossier, maar volgens de wet moeten strafzaken aan de hand van het originele dossier worden gevoerd. Het OM deed daarom zelf bij de rechter het verzoek om niet-ontvankelijk te worden verklaard.

De resultaten van het onderzoek dat het OM momenteel naar de kwestie doet, worden waarschijnlijk volgende week aangeboden aan de top van het OM, het college van procureurs-generaal. Hoofdaanklager Van Kesteren, die het parket vier jaar leidde, zal elders bij het OM gaan werken, maar het is nog niet bekend wat hij gaat doen. Ook is nog niet duidelijk wie hem opvolgt.