Mickey Mouse is jarig

Veerle (Volpez)

Mickey Mouse, wellicht de bekendste muis ter wereld, wordt vandaag tachtig jaar oud. Op 18 november 1928 maakte de muis zijn debuut in Stoomboot Willie. Dit was een van de eerste tekenfilms met geluid. De muis werd ontworpen door Ub Iwerks in opdracht van Walt Disney.

Mickey Mouse is vooral bekend door zijn grote oren. Het had alleen niet veel gescheeld of de vrolijke muis had helemaal geen oren gehad. In eerste instantie werd de muis 'oorloos' geboren, maar iemand tekende voor de grap grote oren bij de muis, omdat dit er grappig uit zou zien. Iwerks besloot de oren te houden. Ook de naam van de muis is niet origineel. In eerste instantie zou de muis Mortimer heten, maar omdat de vrouw van Disney deze naam veel te serieus vond, gaf ze hem een nieuwe naam: Mickey.

Mickey Mouse is door de jaren heen uitgegroeid tot een icoon voor The Walt Disney Company. Hij is inmiddels een van de meest herkenbare symbolen van de twintigste eeuw en speelde in talloze films en kwam ook in veel stripboeken voor. Ieder jaar worden er wereldwijd miljarden dollars aan Mickey Mouse producten verkocht en gaan er vele kinderen, maar ook volwassenen, met de goedlachse muis op de foto in een van de Disneyparken.

De 'geboorte' van een grote muis.