Noodtoestand door bosbranden CaliforniŽ

Michel (OA)

In de Amerikaanse staat Californië woeden ten noorden van Los Angeles felle bosbranden. Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft inmiddels de noodtoestand afgekondigd. Meer dan 100 huizen zijn al in vlammen opgegaan. Met name de voorsteden van LA worden bedreigd, de stad zelf nog niet.

Meer dan 22.000 mensen hebben al het bevel gekregen om te evacueren. Door de harde wind is het onvoorspelbaar waar er nieuwe branden uitbreken. De brandweer heeft daarom de grootste moeite om het vuur te bestrijden. Sommige bewoners krijgen hierdoor ook zeer laat te horen dat ze onmiddellijk moet vertrekken. "We zijn volledig afhankelijk van de wind. Moeder Natuur heeft niet echt meegewerkt de afgelopen uren', aldus de burgemeester van LA.

Naast de huizen die in vlammen zijn opgegaan, hebben de branden ook al 4.000 hectare natuur in de as gelegd. De burgemeester waarschuwt voorts dat men zuinig moet zijn met stroom, om stroomonderbrekingen te voorkomen. Een stroomvoorziening buiten de stad loopt namelijk gevaar.

In de getroffen gebieden wonen zowel arme mensen in trailerparken als hele rijke en bekende mensen, zoals Oprah Winfrey.

 

Een reportage van de bosbranden.
 
Voor meer nieuws omtrent deze en andere natuurrampen, bezoek je het DE-forum.