NASA onthult nieuwste wapen in klimaatonderzoek

Yuri (Yurithemaster)

Na jaren van onderzoek denkt NASA eindelijk het perfecte wapen gevonden te hebben om onderzoek te doen naar het smelten van ijs op Groenland. Het nieuwste wapen in de strijd is bestand tegen de zwaarste weersomstandigheden. Het grote pluspunt is dat dit technische wonder slechts 2 dollar kost. Het betreft namelijk de aloude gele badeend.

Alberto Behar, raketwetenschapper en autoriteit op het gebied van ruimterobotica, kwam op het idee om de gele vrienden te gebruiken. Zelf doet Behar al enkele jaren onderzoek naar de Jakobshavn gletsjer, waar waarschijnlijk de ijsberg vandaan kwam die de Titanic tot zinken bracht.

"Je kunt deze gletsjers zien bewegen en in de oceaan zien vallen. Maar we weten niet waarom de gletsjers in de zomer zo snel vooruit schieten." Aldus Behar.

Gletsjers die vooruit schieten bewegen honderd keer sneller dan normaal. Onderzoekers denken dat het komt doordat het water van gesmolten ijs boven aan de gletsjer door ronde gaten helemaal naar de onderkant van de gletsjer loopt en daar als een soort glijmiddel werkt.

Het onderzoek begon in augustus, toen liet Behar 90 eendjes in een rond gat bij de gletsjer vallen. Aan de hand van de vindplaats van de eendjes kan Bahar zien wat er precies met smeltwater gebeurt en waar het heen gaat. Omdat Behar zelf niet de gletsjer en omgeving in de gaten kan houden staat er op de eendjes een e-mailadres en in drie verschillende talen de woorden “Onderzoeksproject” en “Beloning” op.