Schaatsen: Overzicht dag 1 WB Heerenveen

Sabine (sbientje)

Dit weekend zijn er weer wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen. Het decor is Thialf in Heerenveen. Vandaag werden er vier afstanden geschaatst. Hieronder vind je een overzicht van de uitslagen. Ook morgen en overmorgen wordt er nog geschaatst in Heerenveen.

500 meter dames

Net zoals vorige week was Jenny Wolf de snelste op de eerste 500 meter van het wedstrijdweekend. De Duitse schaatste een nieuw baanrecord (37,60) en hield daarmee het hele veld achter zich. Beixing Wang was wederom tweede. Derde werd de Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee. Beste Nederlandse werd Annette Gerritsen op plaats vier, vlak voor Margo Boer. Thijsje Oenema eindigde in 39,48 als zeventiende. Marianne Timmer kwam vallend over de finishlijn en werd negentiende.

500 meter heren

Bij de heren was Pekka Koskela de snelste. De Fin kwam over de streep in 34,88. Tweede achter Koskela werd de Rus Dmitri Lobkov in een tijd van 35,16, waarmee hij Fengtong Yu voorbleef. Beste Nederlander werd Jan Smeekens op plaats dertien. Hiermee bleef hij Stefan Groothuis en Beorn Nijenhuis voor.

Mark Tuitert hinderde Yuyi Oikawa op de kruising en werd gediskwalificeerd. Simon Kuipers was eerder op de dag de beste in de B-groep met een tijd van 35,46. Joji Kato reed in Heerenveen een goede race, waarbij hij op weg naar het baanrecord leek, maar de Japanner kwam in de laatste bocht ten val en eindigde als laatste.

3.000 meter dames

De drie kilometer werd een prooi voor Renate Groenewold. De TVM-rijdster bleef in 4:04,85 Martina Sábliková uit Tsjechië en Diane Valkenburg voor. De Duitse Claudia Pechstein werd vierde. Paulien van Deutekom, hersteld van de griep, werd met 4:11,23 tiende. Een plaats beter met een persoonlijk record deed Jorien Voorhuis het. Gretha Smit kwam er niet aan te pas en eindigde als zeventiende.

1.500 meter heren

Op de schaatsmijl ging het goud naar Shani Davis. De Amerikaan was sneller dan Stefan Groothuis en Mark Tuitert. In 1:45,23 kwam Davis over de meet. Erben Wennemars schaatste in de slotrit tegen Sven Kramer. Wennemars zette de vijfde tijd neer, Kramer werd slechts elfde. Simon Kuipers eindigde als negende. 

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!