Politiebond maakt tienpuntenplan tegen geweld

Redactie
Politievakbond ACP heeft een tienpuntenplan gemaakt dat geweld tegen politiemensen en andere ambtenaren moet voorkomen. De maatregelen lopen uiteen van huisarrest voor notoire onruststokers tot een smoelenboek van veelplegers op internet. Het plan is samengesteld op basis van onder meer suggesties van leden van de ACP.

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp geeft toe dat het "onorthodoxe maatregelen" zijn die zijn bond voorstelt aan minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en de Tweede Kamer. Hij vindt dat "overgestapt moet worden op minder voor de hand liggende keuzes" als andere maatregelen niet blijken te werken. "Het is allemaal haalbaar, het gaat er alleen om welke keuzes men wil en durft te maken", aldus Van de Kamp.

Onderzoeksresultaten van Politie en Wetenschap die eergisteren bekend werden, laten zien dat 95 procent van de politiemensen tijdens hun werk te maken krijgen met agressie en geweld. Zeer actieve veelplegers zijn het agressiefst.

Vakbond ACP stelt voor om horecagelegenheden eerder te sluiten als gasten aanhoudend overlast veroorzaken en geweld gebruiken tegen de politie of bijvoorbeeld ambulancepersoneel. Een meldplicht op het politiebureau voor recidiverende geweldplegers staat ook in het plan, net als een contactverbod voor personen die samen vaker rotzooi trappen. De ACP vindt dat gemeenten strenger moeten zijn met het verlenen van vergunningaanvragen voor feesten en evenementen. Er zouden minimumstraffen moeten worden ingevoerd voor personen die hulpverleners hebben gemolesteerd.