Expert bepleit heropening onderzoek Schipholbrand

Redactie
Het onderzoek naar de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost moet worden heropend. Dat stelde veiligheidsonderzoeker Bas van den Heuvel vanavond in het actualiteitenprogramma Nova, op basis van een analyse van beelden die beveiligingscamera's destijds hebben gemaakt.

Door de Schipholbrand kwamen in oktober 2005 elf mensen om het leven. De slachtoffers zaten in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde twee jaar geleden dat de brand is ontstaan in cel 11, waar een Libiër vastzat. Maar Van den Heuvel meent dat er al eerder een grotere brand in het complex woedde.

De onderzoeksraad neemt de nieuwe informatie zeer serieus. "We gaan het uitvoerig bestuderen", liet de organisatie in een reactie weten. Voorzitter Pieter van Vollenhoven overlegt maandag met zijn belangrijkste onderzoekers van de Schipholbrand. Daarna zal de raad inhoudelijk reageren op de bevindingen van Van den Heuvel van onderzoeksbureau MSNP.

Als de beeldanalyse klopt en nieuwe inzichten biedt, zal het Openbaar Ministerie (OM) het onderzoek eventueel uitbreiden. "Het OM wil dat alle feiten boven tafel komen." Op verzoek van de advocaat van de Libiër vindt er in Zwitserland onderzoek plaats naar de oorzaak van de brand. Het hoger beroep van de man loopt nog. De rechtbank in Haarlem had hem vorig jaar veroordeeld tot drie jaar celstraf wegens opzettelijke brandstichting in zijn cel.

Cellencomplex Schiphol  (foto: ANP)