Veel slachtoffers door Afghaanse zelfmoordaanslag

Redactie
Een zelfmoordaanslag in het oosten van Afghanistan heeft vandaag aan zeker tien Afghaanse burgers het leven gekost. Ook een Amerikaanse militair kwam om het leven. Verder raakten 58 personen gewond.

Dat heeft het Amerikaanse leger in Afghanistan laten weten. Eerder werd nog gerept van twintig doden, maar die mededeling werd later ingetrokken.

De aanslag was gericht tegen een konvooi van buitenlandse militairen, dat over een weg reed in de omgeving van de stad Jalalabad, nabij de grens met Pakistan. De zelfmoordenaar reed met zijn met explosieven beladen auto in op het konvooi op het moment dat de voertuigen een drukke markt passeerden.

Afghanistan wordt op het moment getroffen door de zwaarste golf van geweld sinds een internationale troepenmacht in 2001 het radicaal islamitische Talibanbewind omver wierp. Elders in het land, in de zuidelijke provincie Helmand, vonden woensdag twee Britse militairen tijdens een patrouille de dood toen hun voertuig werd opgeblazen door een bom.

Groot-Brittannië verloor 124 militairen sinds 2001. Het heeft achtduizend militairen gestationeerd in Afghanistan en is daarmee na de Verenigde Staten het land met de meeste soldaten daar.

ISAF in Afghanistan  (foto: ANP)