Moslimscholen schieten tekort

Veerle (Volpez)

De Islamitische scholen in ons land schieten ernstig tekort. Op de helft van deze scholen is de kwaliteit van het onderwijs zwak tot zeer zwak en veel schoolbesturen (86 procent) maken zich schuldig aan financieel wanbeheer. Deze conclusies worden getrokken uit onderzoek van de staatssecretarissen Dijksma en Van Bijsterveldt (Onderwijs).

Het onderzoek vond plaats onder de 41 islamitische basisscholen en twee middelbare scholen die ons land rijk is. De bewindsvrouwen maken zich naar aanleiding van het onderzoek grote zorgen, aangezien kinderen de dupe zijn: het onderwijs dat zij verdienen wordt hen op deze manier ontnomen.

Onder de maat 

Wanneer de prestaties van de islamitische basisscholen vergeleken worden met die van andere basisscholen, blijkt dat op bijna de helft van de islamitische basisscholen slechte lessen worden gegeven. Op andere basisscholen is dat op 'slechts' elf procent het geval. Ook het onderwijs op de twee islamitische middelbare scholen in Amsterdam en Rotterdam kan als zeer zwak worden getypeerd.

Op de islamitische scholen hebben de ouders vaak weinig te zeggen. De schoolbesturen dulden vaak geen inspraak en de helft van de scholen heeft niets geregeld op het gebied van medezeggenschap.

Schoolreisje naar Mekka 

De staatssecretarissen willen de besturen die verdacht worden van strafbare feiten hard aan gaan pakken. Ze willen 4,5 miljoen euro overheidsgeld terugvorderen, wegens de financiële onregelmatigheden op de scholen. Er is al aangifte gedaan door de staatssecretarissen tegen islamitische scholen in Heerlen, Helmond en Almere. Ook tegen de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun is aangifte gedaan. Het schoolbestuur, personeel, ouders en leerlingen van deze school gingen meerdere malen op reis naar Mekka van geld dat eigenlijk aan lesgeven besteed diende te worden.

Het onderzoek wees ook uit dat er bij de islamitische scholen mensen op de loonlijst stonden die daar helemaal niet werkzaam waren. Ook werd het vervoer van leerlingen uit de overheidsbijdrage betaald terwijl deze bijdrage daar helemaal niet voor bedoeld is. Slechts drie van de scholen hadden hun financiën op orde.

Hard optreden

Dijksma en Van Bijsterveldt hebben het onderzoek uit laten voeren naar aanleiding van het faillissement vorig jaar van de drie Amsterdamse Sibabasisscholen en geluiden over de zwakke As Siddieq-school in Amsterdam. De uitkomsten van het onderzoek worden vandaag gepresenteerd. Dijksma en Van Bijsterveldt hebben al laten weten dat zij alles in het werk zullen stellen om schoolbesturen waarvan bewezen wordt dat zij een wanbeleid voerden, uit hun functie te zetten.

Met dank aan FOKwa voor de submit.