Getatoeëerde varkens verboden op kunstbeurs

Veerle (Volpez)

De Belgische kunstenaar Wim Delvoye (43) en zijn getatoeëerde varkens zijn niet welkom op de kunstbeurs van Shanghai. Voor zijn expositie Art Farm liet hij niet alleen zijn varkens, maar ook zichzelf tatoeëren. Galerie-eigenaren vinden de expositie echter getuigen van 'slechte smaak' en zeggen veel klachten te hebben gehad van klanten.

Delvoye liet de varkens onder andere tatoeëren met het logo van Franse merk Louis Vuitton (LV). Voor het aanbrengen van de tatoeages worden de dieren verdoofd en wanneer de varkens oud of dood zijn, mogen verzamelaars de dieren of de huiden kopen. Delvoye verkocht onlangs nog een tatoeage op de rug van een Zwitser. Als deze persoon komt te overlijden, is zijn huid voor de hoogste bieder.

Delvoye behandelt de varkens naar eigen zeggen menselijk. In een interview met een Belgische website voor vegetariërs laat hij ook weten dat hij bijna geen vlees eet. Hij vindt het ook vreemd dat hij geen vier of zes varkens mag tatoeëren, terwijl een ander regelmatig honderden varkens naar het slachthuis mag brengen.

Voor de expositie heeft Delvoye een aantal dikke varkens uitgezocht die anders geslacht werden. "Ik weet dat het varken er niet om heeft gevraagd om tatoeages te krijgen. Dat is een ethische bekommernis, maar het is er een van een luxeniveau," aldus Delvoye. 

Foto's van de expositie Art Farm zijn hier te bekijken.