ECB en BoE verlagen rente

Michel (OA)

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vanmiddag de rente voor de eurozone met 50 basispunten, oftewel 0,5 procent, verlaagd naar 3,25 procent. Het is de tweede verlaging in een maand tijd. Op 8 oktober werd de rente ook al met een half procent verlaagd. Helemaal onverwacht komt de verlaging niet, want vorige week kondigde ECB-president Trichet het al min of meer aan.

De Bank of England kondigde vandaag ook een renteverlaging aan. Het belangrijkste rentetarief ging in het Verenigd Koninkrijk maar liefst 1,5 procent omlaag naar drie procent. De Britse economie is in het derde kwartaal met 0,2 procent gekrompen en groei wordt pas weer verwacht in 2010.

De inflatieverwachting in de eurozone neemt flink af. In juli was de inflatie nog vier procent, afgelopen maand kwam deze uit op 3,2 procent. ECB-bestuurder Jürgen Stark verwacht dat de inflatie volgend jaar op nul, of zelfs daar onder kan uitkomen, zij het tijdelijk.

Voor volgend jaar wordt in de Europese Unie een economische groei van 0,1 procent verwacht. De Europese Commissie spreekt reeds van een recessie in de eurozone. De ECB hoopt met de renteverlaging de economie weer wat op gang te brengen. Een lage rente maakt lenen goedkoper, wat weer interessant moet zijn om meer te investeren en consumeren.