Nederlanders werken het liefst 25 tot 28 uur

Veerle (Volpez)

De ideale werkweek voor de Nederlander is maximaal 25 tot 28 uur. Dit is gebleken uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2007. Werknemers met een contract van maximaal 25 tot 28 uur zijn het meest tevreden, zo bleek uit het onderzoek.

De uitkomsten van het onderzoek worden vandaag bekend gemaakt tijdens het Symposium Monitoring van Arbeid van onderzoekbureau TNO te Amsterdam dat de NEA ieder jaar houdt in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het onderzoek is onder ongeveer 25.000 Nederlandse werknemers gehouden.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de werkende Nederlandse man gemiddeld 1,4 uur per week minder zou willen werken. De Nederlandse vrouw is meer tevreden over het aantal uur dat zij werkt: zij willen slechts 0,2 uur minder werken dan ze momenteel doen.

Met name bouwvakkers, ICT'ers en werknemers in industriële beroepen willen graag minder gaan werken: 2,5 uur per week minder. Hier staat tegenover dat vooral schoonmakers, vrachtwagenchauffeurs, horecapersoneel en bejaarden- en kinderverzorgers graag meer zouden willen werken.