Californië wijst homohuwelijk af

Redactie

De kiezers in Californië hebben het homohuwelijk per referendum afgewezen. Gisteren werd duidelijk dat 52 procent het huwelijk exclusief voor man en vrouw wenst.

Het hooggerechtshof van Californië had een half jaar geleden mensen van hetzelfde geslacht het recht toegekend te trouwen. Naar schatting 16.000 mensen hebben er van dit recht gebruik gemaakt.

Tegenstanders hebben eergisteren in een referendum de kiezers laten vragen of ze een huwelijk willen vastleggen als uitsluitend een verbintenis tussen man en vrouw. In Californië stemde 52 procent voor deze regel.

Na het bekend worden van de uitslag in Californië hebben gisteren activisten en de gemeentebesturen van San Francisco en Los Angeles een klacht ingediend in de hoop het referendum ongeldig te laten verklaren en het homohuwelijk te redden.

In de staten Arizona en Florida hebben de kiezers zich eergisteren ook uitgesproken voor de definitie van het huwelijk als uitsluitend een verbintenis tussen man en vrouw. Beide staten kenden echter geen homohuwelijk.


Californië wijst homohuwelijk af  (foto: ANP)