Hogere straf bij mishandelen oudere

Michel (OA)

De VVD dient volgende week een voorstel in bij minister Hirsch Ballin, waarin wordt gesproken over hogere straffen bij geweld tegen ouderen. Het voorstel is dat de maximumstraffen met een derde omhoog gaan.

"De omstandigheid dat je met een weerloos slachtoffer te maken hebt, moet als strafverzwarende omstandigheid worden vastgelegd. Het gebeurt steeds meer dat weerlozen in de samenleving worden gepakt, dit soort lafbekken moet je keihard aanpakken. Vooral omdat een lichte mishandeling bij ouderen veel zwaardere gevolgen heeft.", aldus VVD'er Fred Teeven.

Minister Klink van Volksgezondheid zal ook worden aangesproken. Hij moet thuiszorgorganisaties meer op hun verantwoordelijkheden wijzen, vindt de VVD. Er moet meer contact en hulp zijn richting de ouderen en familie. "Insluipers dringen vaak binnen door te zeggen dat ze van de thuiszorg zijn. Als er telkens iemand anders over de vloer komt, zijn ouderen sneller geneigd de deur open te doen voor vreemden."

Navraag bij politiekorpsen en verzekeringsmaatschappijen leerde dat ouderen steeds vaker het slachtoffer worden van geweldsmisdrijven; vaak worden ze beroofd. Politiemeldkamers moeten een duidelijk overzicht hebben van de wijken waar veel ouderen wonen, zodat daar extra op gelet kan worden. "Steeds meer mensen willen lang thuis blijven wonen, maar de veiligheid van mensen die niet in een instelling wonen en wel kwetsbaar zijn is niet gegarandeerd."