Restanten Romeinse wachttoren gevonden in Nijmegen

Redactie

Tijdens opgravingen in het westen van Nijmegen zijn de fundamenten gevonden van een Romeinse wachttoren. Ook zijn restanten van een Romeinse stadsmuur en bijbehorende stadsgracht gevonden. Dat heeft de gemeente Nijmegen maandag bekendgemaakt.

Volgens stadsarcheoloog Harry van Enckevort is de vondst bijzonder omdat resten van dergelijke wachttorens niet eerder gevonden zijn in Nijmegen, waar een belangrijke Romeinse nederzetting was gevestigd. Wel zijn ze op enkele plekken elders in het land aangetroffen, ook in de buurt van Nijmegen.

De toren en de gracht zijn omstreeks 160 jaar na Christus aangelegd. Behalve de restanten van de muur, de toren en de gracht is de stenen fundering van een groot huis moet vloerverwarming gevonden. Daarbij is ook een stenen masker aangetroffen dat waarschijnlijk was bedoeld om kwade geesten te verdrijven. Daarnaast zijn oude spelden, munten en naalden gevonden. De vondsten geven volgens de gemeente een kijkje in het leven van mensen die bijna tweeduizend jaar geleden in Nijmegen woonden.

De opgravingen vinden plaats in opdracht van de gemeente en woningcorporatie Portaal. Op de plek van de vondst, op de hoek van de Kanaalstraat en de Waterstraat, worden woningen gebouwd.

De nieuwbouw kan ondanks de ontdekking gewoon doorgaan. De funderingen uit de oudheid blijven onder de grond liggen. Alleen stukken grond die worden afgegraven om nieuwe riolering aan te leggen worden door archeologen onderzocht. De plek waar de wachttoren stond, wordt bestraat. Omdat de grond onder de straat onaangeroerd blijft, kan er in de toekomst altijd nog onderzoek plaatsvinden, laat de gemeente weten.