Jodiumtekort bij zes miljoen Nederlanders

Redactie

Steeds meer Nederlanders kampen met een jodiumgebrek. Dat blijkt uit cijfers van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO), die zijn geanalyseerd door twee Nederlandse artsen. De artsen maken zich zorgen over het tekort omdat het aandoeningen aan de schildklier kan veroorzaken, zoals struma.

De twee medici, de Eindhovense reumatoloog Verheesen en internist Schweitzer uit Tilburg, vermoeden dat ruim zes miljoen Nederlanders structureel te weinig jodium binnenkrijgen. Als oorzaak noemen Verheesen en Schweitzer de afnemende broodconsumptie. Aan het meeste brood wordt jodium toegevoegd, hoewel dat sinds 1999 niet meer verplicht is. Maar steeds meer mensen beginnen de dag met een vloeibaar drinkontbijt en daar zit geen jodium in.

Jodium komt ook veel voor in zalm, makreel en schelvis, maar vis staat maar beperkt op het menu van veel Nederlanders. De artsen waarschuwen dat een jodiumgebrek slecht is voor de gezondheid. Zelfs een beperkt tekort aan jodium kan invloed hebben op de hersenfunctie. Jodiumgebrek kan ook leiden tot een miskraam bij zwangere vrouwen. Bovendien hebben kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap te weinig jodium tot zich heeft genomen een hogere kans op ADHD.

De artsen roepen deze week in het vakblad Medisch Contact medici en beleidsmakers op het jodiumprobleem op te lossen. Meer jodium aan brood toevoegen heeft volgens de artsen gezien de afnemende consumptie geen zin. Ze suggereren daarom jodium toe te voegen aan diervoeding. Op die manier krijgen mensen de stof binnen via melk of eieren.