Politicoloog Hans Daudt (83) overleden

Redactie

Politicoloog Hans Daudt is zaterdag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Folia, het blad van de Universiteit van Amsterdam, waar Daudt jarenlang les gaf. Emeritus hoogleraar Daudt kreeg in de jaren zeventig veel kritiek van linkse en marxistische studenten die hem 'niet maatschappijkrities' genoeg vonden en 'antikapitalistische literatuur' eisten.

Daudt was niet bereid zijn colleges aan te passen omdat hij dit wetenschappelijk niet zuiver vond. De felle tegenstand van studenten leidde ertoe dat Daudt zijn hoorcolleges moest staken en binnen de universiteit op een zijspoor terecht kwam. Dit leidde tot grote ophef in Nederland. In 1990 nam Daudt afscheid van de universiteit.

De emeritus hoogleraar kwam later nog in het nieuws omdat hij de opkomst van Pim Fortuyn steunde. In een interview met Folia in 2002 zei hij: "Nederland is geen parlementaire democratie, maar een regentenmaatschappij". Hij ergerde zich aan de grote partijen die onderling baantjes verdeelden. "Ik ben daarom erg in mijn schik met de opkomst van Pim Fortuyn en Leefbaar Nederland", liet Daudt destijds in het universiteitsblad optekenen.