Buitenland blijft investeren in Nederland

Redactie
Buitenlandse bedrijven blijven investeren in Nederland. Dat levert met name in de Randstad werkgelegenheid op. Naast de ICT- en de chemiesector trekt vooral de duurzame energiebranche buitenlandse investeerders. In onderzoek en ontwikkeling en in de logistieke branche wordt juist minder buitenlands geld gestoken. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek naar buitenlandse investeringen dat automatiseerder IBM vandaag presenteert.

Volgens het onderzoek hebben buitenlandse bedrijven vorig jaar net zoveel geïnvesteerd in Nederland als een jaar eerder, terwijl wereldwijd de buitenlandse investeringen door bedrijven zijn gedaald. De Verenigde Staten blijven de grootste buitenlandse geldschieter, op gepaste afstand gevolgd door Groot-Brittannië en Frankrijk.

Buitenlandse investeringen waren vorig jaar goed voor 6200 nieuwe banen. Een fors deel daarvan kwam terecht in Noord-Holland omdat enkele grote bedrijven een hoofdkantoor openden in en rond Amsterdam. Ook Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn in trek bij buitenlandse investeerders. Limburg zag de buitenlandse interesse juist sterk dalen.

Dat buitenlandse bedrijven minder investeren in onderzoek en ontwikkeling, is volgens Roel Spee, die het wereldwijde onderzoek voor IBM heeft geleid, een signaal "dat Nederland door het buitenland steeds minder gezien wordt als kennisland". Wereldwijd trekken China en India nog altijd de meeste buitenlandse investeringen aan. Vorig jaar waren echter ook Latijns-Amerika en Afrika in opkomst, zo bleek uit de studie.