Klink ontkent dwarsbomen nieuwe Donorshow

Redactie

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) ontkent dat hij een tweede Donorshow heeft gedwarsboomd. Dat zei hij vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer over orgaandonatie. "Daar ben ik mij niet bewust van."

Presentator en BNN-voorzitter Patrick Lodiers voelt zich bedonderd door Klink, zo liet hij optekenen in weekblad Intermediar. De minister zou hebben toegezegd een advies over orgaandonatie van oud-minister Jan Terlouw (D66) te willen presenteren in een programma van BNN.

"Afgelopen voorjaar waren wij aan het nadenken over een vervolg, want er was na de Donorshow niks gebeurd. Klink hoorde daarvan en vroeg om een afspraak. Ik naar hem toe, samen met vijf anderen. Hij zei dat als wij ons nou even zouden inhouden, hij het rapport-Terlouw zelf zou komen presenteren in een BNN-programma." Lodiers zegt de minister te hebben gevraagd of het dan 'een goed rapport' zou worden. Volgens hem zou Klink daar 'jazeker' op hebben geantwoord. "Maar ergens heeft hij een draai gemaakt. Of nee, ik denk dat hij altijd al van plan was zich van de commissie niks aan te trekken", aldus Lodiers tegen Intermediair.

De belangrijkste aanbevelingen van Terlouw, namelijk het invoeren van een zogeheten actief donorregistratiesysteem, nam Klink niet over. Hierbij worden mensen automatisch als donor geregistreerd, tenzij daartegen bezwaar wordt gemaakt. Klink zei dinsdag dat hij weliswaar in het voorjaar met Lodiers heeft gesproken over het uitstellen van het programma. "Maar ik heb geen aanbod gekregen om in een tweede Donorshow op te treden." Ook kan hij zich niet voorstellen dat BNN omwille van hem een tv-programma niet laat doorgaan, voegde de bewindsman daaraan toe.


Klink ontkent dwarsbomen nieuwe Donorshow (foto: DAG)