Extra mankracht beveiliging militaire terreinen

Redactie

Defensie zet extra mankracht in voor de beveiliging van militaire terreinen in Nederland. Dat schrijft minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) vanmiddag in antwoord op Kamervragen van de SP.

SP-Kamerlid Krista van Velzen stelde vragen over de beveiliging nadat een verslaggever van SBS 6 meerdere terreinen van Defensie was binnengedrongen, waar zich onder andere F-16's en helikopters bevonden. De verslaggever slaagde erin weg te rijden met een militair voertuig zonder dat hem een strobreed in de weg werd gelegd.

Van Middelkoop schrijft de Kamer dat het eenvoudig is om ongecontroleerd een militair terrein te verlaten. Dat komt doordat de bewaking ervan uitgaat dat mensen die zich op de basis bevinden, daar ook inderdaad mogen zijn, aldus de minister.

Wel verklaart hij dat er onderzoek wordt gedaan naar aanleiding van de televisie-uitzending. Mensen die een defensieterrein op- of afrijden zullen vaker, steekproefsgewijs, worden gecontroleerd. Ook worden extra manschappen ingezet voor de beveiliging van terreinen. "Ondanks de fouten die in het programma aan het licht kwamen, ben ik nog steeds van mening dat de toestand op de Defensieterreinen veilig is", stelt Van Middelkoop.