Océ-topman krijgt bonus ondanks protesten

Redactie

De nieuwe financiële topman bij printerfabrikant Océ krijgt een bonus van 450 duizend euro. Dat is dinsdag ondanks heftig protest van vakbonden besloten op een aandeelhoudersvergadering. Negentig procent van het aanwezige aandeelhouderskapitaal stemde volgens Océ in met de verhoging.

De bonus voor Hans Kerkhoven is omstreden omdat hij er volgens de vakbonden niets voor heeft hoeven doen. Het gaat om een bedrag dat hij misliep omdat hij bij zijn vorige werkgever ArcelorMittal wegging. Een woordvoerder van Océ wijst erop dat het zonder dergelijke regelingen niet mogelijk is om aan goede leidinggevenden te komen.

In augustus maakte Océ bekend door een wereldwijde reorganisatie tientallen werknemers in Nederland te moeten ontslaan. Tijdens de onderhandelingen over een sociaal plan heeft het bedrijf uit Venlo volgens FNV Bondgenoten voortdurend gewezen op de moeilijke financiële situatie.

De bonus van Kerkhoven komt volgens de bonden overeen met de som van de maandsalarissen van alle ontslagen medewerkers in Nederland. De bonden noemen de timing 'hoogst ongelukkig'. Ook zou het van 'weinig respect getuigen' voor de werknemers die hun baan kwijtraken. Océ stelt dat het alle afspraken uit het sociaal plan nakomt.