Beter politiek toezicht op opsporing bepleit

Redactie

De Nederlandse regering moet het toezicht op opsporings- en veiligheidsdiensten verbeteren. Dat stelt het Rathenau Instituut. De politiek zou onvoldoende zicht hebben op het gebruik dat opsporings- en veiligheidsdiensten maken van hun bevoegdheden. Volgens het instituut kan dat ingrijpende gevolgen hebben voor de burger.

Doordat de politiek 'weinig inzicht' heeft hoe politie en justitie gebruikmaken van hun bevoegdheden is het risico op onterechte verdachtmakingen groot, stelt het Rathenau. Weliswaar wordt gebruikgemaakt van moderne middelen om terreur en criminaliteit tegen te gaan, maar is het niet juist om die te zien als 'wondermiddelen'.

Als voorbeeld wordt datamining genoemd. Dat is een systeem waarbij databestanden automatisch kunnen worden doorzocht. Volgens het instituut kent deze onderzoeksmethode problemen als bestandsvervuiling en een overvloed aan informatie. Rathenau adviseert onder meer 'kritisch te kijken naar de neiging van het opsporingsapparaat zo veel mogelijk gegevens te vergaren'.