Schiphol gaat samenwerken met Parijse luchthavens

Redactie

Schiphol gaat nauw samenwerken met de Parijse luchthavens Charles de Gaulle, Orly en Le Bourget. Het voordeel voor passagiers is volgens president-directeur van Schiphol Gerlach Cerfontaine dat de luchthavens hun activiteiten beter op elkaar afstemmen.

Met de samenwerking willen de luchtvaartondernemingen Schiphol en de beheerder van de Parijse luchthavens Aéroports de Paris (AdP) vanaf 2013 ieder jaar 88 miljoen euro besparen. Dat moet onder meer gebeuren door kennis te delen en door te voorkomen dat werk dubbel wordt gedaan.

Samen bieden de luchthavens naar eigen zeggen het hoogste aantal intercontinentale bestemmingen van alle samenwerkende luchthavens in Europa: 143. Ook het aantal vluchten zou met ruim dertigduizend het hoogst zijn. De nieuwe combinatie wil voorloper zijn op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Schiphol en AdP nemen een belang van acht procent in elkaar om de betrokkenheid bij de samenwerking te versterken. Schiphol betaalt daarvoor 530 miljoen. AdP investeert 370 miljoen euro. De investeringen moeten vanaf volgend jaar winst geven.

Cerfontaine spreekt van een 'belangrijke strategische keuze'. De stap zou een voorsprong op andere luchthavens in Europa en het Midden-Oosten geven. Directeur van AdP Pierre Graf spreekt van een doorbraak in de sector die de concurrentiepositie van zijn bedrijf verbetert.


Schiphol gaat samenwerken met Parijse luchthavens  (foto: DAG)