Russisch 'njet' op McCains verzoek om campagnegeld

Redactie

De Russen hebben het verzoek om een bijdrage aan de campagne van de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat John McCain niet zonder enige verkneukeling afgewezen. Met hun afwijzing pakken zij McCain, die altijd een stevig standpunt tegen Rusland innam, terug.

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitali Tsjoerkin, en verschillende andere diplomaten van de ambassade ontvingen donderdag een verzoek om campagnegeld van de Republikeinse kandidaat. Dat liet een woordvoerder van de ambassade, Ruslan Bachtin, weten.

"Beste vriend", begint de brief van zes pagina's aan Tsjoerkin, waarin om vijfduizend dollar (3750 euro) wordt gevraagd om de Democratische kandidaat Barack Obama te verslaan en McCain te helpen 'de vrijheid en democratie in de wereld te promoten'. Een kopie van de brief is door de ambassade aan Associated Press overhandigd.

Ironisch genoeg heeft McCain ooit voorgesteld Rusland uit de G8 te zetten, een groep van acht vooraanstaande industrielanden, en zei hij dat Rusland veroordeeld moest worden vanwege de oorlog met Georgië in augustus. Bovendien werd McCains adviseur voor buitenlands beleid door Georgië betaald voor lobbywerk bij de Republikeinen. Over de Russische premier Vladimir Poetin zei McCain vorig jaar: "Ik keek Poetin in zijn ogen en ik zag drie letters: een K, een G en een B", verwijzend naar de Russische geheime dienst KGB uit de Sovjettijd.

De brieven van het Republikeinse campagneteam om fondsen te werven droegen geen officiële aanhef. Daarom waren de verzoeken volgens Tsjoerkin een 'foutje van de computer'. "Het is duidelijk dat het om een foutje gaat", aldus Bachtin, die moest toegeven dat ze er op de ambassade nogal om konden lachen. "Normaal gesproken circuleren dit soort brieven niet op diplomatieke posten". "De Russische autoriteiten zijn op geen enkele manier verbonden met het financieren van politieke campagnes of politieke activiteiten in het buitenland", voegde hij eraan toe. Ook was er geen reactie naar het Republikeinse kamp gestuurd.

Het campagneteam van McCain kon niet zeggen hoe de blunder heeft kunnen gebeuren. "Het lijkt erop dat de brieven naar het verkeerde adres zijn gestuurd. We vragen natuurlijk geen geld aan partijen die dat niet kunnen geven", liet een woordvoerder weten. Het is verboden bij presidentiële campagnes buitenlandse contributies te accepteren.