Cohen op de bres voor Noord/Zuidlijn

Redactie

De Noord/Zuidlijn is belangrijker dan de Utrechtse hoogleraar Herman Philipse doet voorkomen. Dat heeft burgemeester van Amsterdam Job Cohen (PvdA) vandaag in het televisieprogramma Buitenhof gezegd.

Philipse en doctorandus in de wijsbegeerte Nick Boerma betoogden deze week in een opinieartikel in NRC dat de bouw van de lijn moet worden heroverwogen. Zij voerden naast de recente verzakkingen van huizen aan dat de kosten drie keer zo hoog uitvallen als geraamd. Ook zouden veel Amsterdammers liever met de fiets naar hun werk gaan. De hoofdvraag zou zijn of de kosten nog opwegen tegen de baten.

Cohen wees er in Buitenhof op dat de Noord/Zuidlijn dagelijks tweehonderdduizend mensen gaat vervoeren. Ook voerde hij aan dat Amsterdam 'met de dag' moeilijker bereikbaar wordt. De lijn zou verder van groot belang zijn voor de Zuidas, waar een van de grootste treinstations in Nederland komt. Philipse zei in het programma dat de metrolijn 51 al voor een verbinding tussen Noord en Zuid zorgt. Volgens Cohen is deze lijn niet vergelijkbaar met de Noord/Zuidlijn.

Cohen ontkende dat de gemeente hoe dan ook doorgaat met de lijn. Maar zoals het er op dit moment voorstaat zou er geen sprake van stopzetting zijn.


Cohen op de bres voor Noord/Zuidlijn  (foto: DAG)