Velen wonen begrafenis Haider bij

Redactie

Tienduizenden Oostenrijkers hebben gisteren de begrafenis bijgewoond van de uiterst rechtse politicus Jörg Haider, die vorige week op 58-jarige leeftijd met zijn auto verongelukte. Onder de aanwezigen bevonden zich president Heinz Fischer, bondskanselier Alfred Gusenbauer en de zoon van de Libische leider Moammar Gaddafi. Haider werd begraven in Klagenfurt, de hoofdstad van de provincie Karinthië, waarvan hij gouverneur was. Haider sloeg in de nacht van 11 oktober met zijn auto over de kop.

Hij reed twee keer zo hard als toegestaan en had gedronken. Na afloop van een besloten bijeenkomst droegen baardragers de met rode rozen bedekte kist van Haider naar een volgepakt plein in de stad. Daar voerde een reeks sprekers, onder wie Gusenbauer en de burgemeester van Klagenfurt, het woord.

Gusenbauer zei dat de grote opkomst aantoonde dat Haider niet alleen veel voor zijn familie betekende, maar dat hij ook in staat was mensen te raken. "Hij was iemand die niemand koud liet, zowel in positieve als in negatieve zin", aldus Gusenbauer, een sociaaldemocraat die Haider vaak heeft aangevallen. In de kathedraal van Klagenfurt werd later een herdenkingsdienst gehouden.


Tienduizenden wonen begrafenis Haider bij  (foto: DAG)