Te dik door 'foutje' in hersenen

Redactie

Mensen met overgwicht kunnen er niet altijd wat aan doen dat ze te veel eten. Uit een onderzoek van de universiteit van Texas is gebleken dat sommige vrouwen te dik zijn omdat er een chemische onbalans is in hun hersenen. Door dit verstoorde evenwicht halen ze geen voldoening uit een maaltijd. Omdat voedsel door hun hersenen niet genoeg 'gewaardeerd' wordt, eten ze te veel om te proberen dit gevoel te compenseren.

De resultaten, gebaseerd op een onderzoek van een jaar, verklaren waarom sommige vrouwen eerder geneigd zijn om veel te snacken dan anderen. De wetenschappers benadrukken wel dat de belangrijkste oorzaak voor overgewicht nog steeds het gebrek aan beweging is en het feit dat mensen meer eten dan goed voor ze is. Tijdens het onderzoek werd gekeken hoe het brein van 43 jonge vrouwen reageerde op een chocolademilkshake. De wetenschappers waren geïnteresseerd in de aanmaak van dopamine, een 'beloningsstofje' dat door de hersenen wordt aangemaakt tijdens leuke activiteiten zoals eten en drinken. Hoe meer dopamine er wordt aangemaakt, hoe voldaner het gevoel.
De aanmaak van dopamine werd gemeten en het gewicht van de vrouwen werd gedurende een jaar in de gaten gehouden. De vrouwen die weinig dopamine aanmaakten bij het drinken van de chocolademilkshake, en dus het minst voldaan waren, kwamen gemiddeld meer aan dan vrouwen die wel veel dopamine aanmaakten.

Dit onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Sience.


Te dik door 'foutje' in hersenen  (foto: DAG)