Europese coöperatieve banken lenen elkaar geld

Redactie
Zeven Europese coöperatieve banken, waaronder de Nederlandse Rabobank, lenen elkaar weer onvoorwaardelijk geld uit. Zo willen zij de leenmarkt tussen de banken vlot trekken. Dat heeft Bert Heemskerk, bestuursvoorzitter van Rabobank, vandaag namens de banken bekendgemaakt.

De banken willen elkaar zonder garanties kredieten met een looptijd van drie maanden verstrekken. Hiermee zal er volgens een woordvoerder weer zo'n 10à 15 miljard euro in de geldmarkt terechtkomen. De afspraken gelden vanaf donderdagochtend, stelde de woordvoerder.

De banken maken deel uit van de Unico Banking Group, een samenwerkingsverband tussen Europese coöperatieve banken waaronder de Rabobank. Heemkserk is voorzitter van de groep.

"De Unico-partners zien dit initiatief als een grote stap naar het herstel van vertrouwen binnen de Europese bankgemeenschap", aldus Heemskerk. Enkele andere deelnemers aan het plan zijn de Franse bank Crédit Agricole en de Oostenrijkse bank Raiffeisen Zentralbank. In totaal omvattten de banken naar eigen zeggen 21 procent van de bancaire markt voor consumenten.