DNB trok eerder aan de bel bij Icesave

Redactie
De Nederlandsche Bank (DNB) stond op het punt om in te grijpen bij de IJslandse internetspaarbank Icesave, maar was gebonden door wet- en regelgeving. Bovendien zou het waarschuwen van spaarders een mogelijke run hebben veroorzaakt op IJsland.

Dat bevestigt een woordvoerder van DNB vandaag naar aanleiding van een artikel in het zakelijke weekblad FEM Business. Vorige week maakte de bank bekend niet meer te kunnen voldoen aan zijn financiële verplichtingen. In Nederland zijn 469 spaarders gedupeerd, die meer dan 100.000 euro op een Icesave-rekening hadden staan. Daarnaast zijn ook veel overheidsorganisaties getroffen.

DNB mag op grond van Europese regels een bankvergunning niet weigeren. De toezichthouder maakte in mei een afspraak met moederbedrijf Landsbanki van Icesave dat de bank in het eerste jaar maximaal 500 miljoen euro Nederlandse spaargeld mocht aantrekken. In juni bleek dat Icesave die afspraak al in de eerste maand had overschreden. Toen DNB Icesave hierop aansprak, lieten de IJslanders in september weten dat ze zich niet gebonden voelden aan de afspraken.
DNB
DNB wilde ingrijpen bij Icesave  (foto: ANP)