Pompoen zo groot als Mini Cooper

Redactie

De Britse tweelingbroers Ian en Stuart Paton (47) vieren vandaag feest. Zij hebben namelijk een pompoen gekweekt die zwaarder is dan een Mini. Volgens de Britse krant The Daily Mail weegt het gigantische oranje gevaarte 660 kilo en moest hij met behulp van een vorkheftruck naar een pompoententoonstelling worden gebracht.

De broers hebben met de pompoen het Europees record gebroken. Dat record was net een week in handen van een Belgische concurrent. Meteen na de bekendmaking van het record verklaarden de broers het volgend jaar weer te proberen. Ian en Stuart willen niets liever dan het wereldrecord van 766 kilogram breken.

De pompoen is medio april geplant en opgekweekt in een kas. 'Het draait allemaal om de juiste zaden en voldoende voeding' , legt Ian Paton uit. Voor dit exemplaar was 1,5 ton kunstmest nodig. De pompoen groeide soms wel 22,5 kilogram per dag, of eigenlijk per nacht want pompoenen groeien voornamelijk als de zon al onder is. Het duurde 129 dagen om de vrucht tot Europese recordgrootte op te kweken. Tot nu toe staat de grootste pompoen nog op naam van een stel Amerikanen. Ian: 'Misschien lukt het ons volgend jaar wel om het record naar Engeland te halen.'


Pompoen zo groot als Mini Cooper  (foto: DAG)