Ministerie moet fijnstoftax intrekken

Redactie
De fijnstoftax op dieselauto's in strijd is met het Europees recht. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald. Het ministerie van Financiën mag de nieuwe belastingmaatregelen over vier weken niet meer uitvoeren.

Dit betekent een overwinning voor de Bovag en de RAI Verenging, die in hoger beroep gingen tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank in Den Haag. De fijnstoftax, de omstreden belasting op nieuwe dieselauto's, werd 1 april ingevoerd.

Volgens de twee brancheorganisaties is de zogeheten fijnstofdifferentiatie in strijd is met Europese wetgeving. Zij vinden dat het "principieel onjuist is als Nederland in zijn eentje versneld toekomstige Europese emissienormen invoert", aldus de Bovag.

Het ministerie van Financiën reageert in een eerste reactie teleurgesteld. Een woordvoerder noemt het jammer voor de mensen die subsidie op een roetfilter mislopen en jammer voor het milieu. Het ministerie gaat de beslissing van het hof zaak nauwgezet bestuderen. De woordvoerder kon nog niet zeggen of het ministerie de Hoge Raad zal vragen deze uitspraak te vernietigen.

Fijnstofdifferentiatie  (foto: ANP)