Eurolanden gaan banken kredietgarantie geven

Redactie

De vijftien landen van de eurozone zullen hun banken tijdelijk een garantie geven op leningen die zij elkaar verstrekken, ter verlichting van de kredietproblemen. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy zondag gezegd na spoedberaad over de internationale financiële crisis in Parijs.

Op dit moment durven de banken elkaar geen geld te lenen, waardoor het financiële systeem verlamd raakt.

De garantie blijft van kracht tot eind volgend jaar. Het is 'geen cadeau voor de banken', benadrukte Sarkozy.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat de garantiestelling en een reeks van andere door de eurolanden gekozen 'instrumenten' de crisis 'een heel stuk beheersbaar' zullen maken. Naast kapitaalinjecties en liquiditeitssteun komen er onder andere nieuwe regels voor de accountantscontrole op banken, zei zij.

Het hoofd van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, zei blij te zijn dat de landen het eens zijn geworden, maar waarschuwde dat de regeringen en centrale banken nog veel meer zullen moeten doen.

Zowel Merkel als Sarkozy hadden een groot Europees fonds naar het voorbeeld van de VS van de hand gewezen met oog op de onderlinge verschillen in de financiële situatie van de eurolanden. In plaats daarvan werd onderhandeld over een 'gezamenlijk pakket aan instrumenten' waaruit de vijftien landen in overleg met elkaar de voor hen haalbare elementen kunnen kiezen. Mogelijk zal de nu bereikte regeling gaan gelden voor alle 27 landen van de Europese Unie.