Vijf doden in Pakistan bij raketaanval VS

Redactie

Bij een Amerikaanse raketaanval op vermoedelijke extremisten in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan zijn zaterdag vijf mensen om het leven gekomen. Doelwit van de aanval, die werd uitgevoerd door twee onbemande vliegtuigjes, was een huis in een stadje in de tribale regio Noord-Waziristan.

Al-Qaida en de Taliban gebruiken dit soort grensregio's als uitvalsbasis voor aanvallen op Amerikaanse en NAVO-troepen in Afghanistan. Onder de vijf doden waren echter geen buitenlandse strijders. Dat hebben Pakistaanse inlichtingenmensen zondag gezegd.

Vrijdag vielen in het tribale gebied 22 doden en tientallen gewonden bij een bomaanslag op stamleden die een plan bespraken voor de ontmanteling van een militante basis in hun gebied. Zo'n vijfhonderd leden van de Alikhel-stam waren bijeen toen de dader toesloeg. De Alikhel-stam heeft een militie gevormd om Al-Qaida en de Taliban te bestrijden.

Sinds half augustus voert de VS zelf luchtaanvallen op militante doelen in het Pakistaanse grensgebied uit. Daarbij zijn tot dusverre al meer dan honderd personen, merendeels strijders, om het leven gekomen.

Het Pakistaanse ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde vrijdag dat de VS de terroristen in de kaart speelt met deze aanvallen. Zij moeten beseffen 'dat deze aanvallen de situatie destabiliseren en noch hen, noch Pakistan helpen', zei een woordvoerder. "Ze helpen de terroristen."