'OK's vaak niet schoon en veilig'

Michel (OA)

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft na een onderzoek in 22 ziekenhuizen geconstateerd dat het in vele operatiekamers niet veilig genoeg is voor de patiënt om geopereerd te worden. Onder andere onvoldoende hygiënische maatregelen en verouderde apparatuur zorgen voor grote risico's bij operaties.

De Inspectie eist dat er snel maatregelen worden genomen. Voor 1 januari aanstaande moeten de ziekenhuizen, ook de niet gecontroleerde, een verbeterplan klaar hebben. De klachten die de Inspectie heeft lopen uiteen van slechte communicatie en onvoldoende hygiëne tot onduidelijkheden over de staat van de apparatuur en de verantwoordelijkheid daarvoor.

Eduard Monteban, voorzitter van de vereniging voor managers van operatiekamers (NVLO), is blij met de aandacht van de Inspectie. De incidenten van de laatste jaren, zoals de brand in de operatiekamer in Almelo en de recente problemen in het IJsselmeerziekenhuis, zijn slechts enkele voorbeelden van wat er mis kan gaan.

"Als je goed zoekt, zoals de Inspectie heeft gedaan, zul je zulke situaties ook elders aantreffen. Veel ziekenhuizen werken al hard aan verbeteringen en het vergroten van de patiëntveiligheid, maar dat gaat niet overal even snel. Met dit rapport kunnen zorgverleners die wel willen verbeteren intern een vuist maken", aldus Monteban.