Miljardenschuld voor Britse clubs

Redactie

De Premier League kampt met een schuld van bijna vier miljard euro. Dat maakte de voorzitter van de Engelse voetbalbond (FA), David Triesman, gisteren bekend op een conferentie voor zakenlieden uit de voetbalwereld.

Vooral de traditionele top vier Manchester United, Liverpool, Chelsea en Arsenal, leeft van geleend geld. De vier ploegen zijn samen goed voor een schuld van 1.2 miljard, een derde van het totale bedrag. Ook de Engelse voetbalbond staat diep in de rode cijfers. Dankzij de bouw van het nieuwe Wembley Stadion heeft de bond een een schuld van 500 miljoen euro. 

Triesman legde op de bijeenkomst ook een link met de huidige kredietcrisis en waarschuwde voor een mogelijk faillissement van een van de clubs. "We zijn geld over de hele wereld schuldig. Soms is dat bij financiële instituten die in problemen verkeren of bij rijke eigenaars die geen binding hebben met de club."

De algemeen directeur van de Premier League, Richard Scudamore, benadrukt echter dat er geen reden is tot paniek en dat geen enkele club op haar faillissement afstevent. "Dit onderwerp staat bovenaan van de agenda bij alle clubs en ze gaan daar verantwoordelijk mee om. Bovendien is er altijd al financieel gevaar geweest sinds de eerste clubs 100 jaar geleden gesticht werden. Die clubs bestaan toch allemaal nog."


Miljardenschuld voor Britse clubs  (foto: DAG)