Varkens in Nood sleept supermarkten voor rechter

Redactie

Varkens in Nood sleept Albert Heijn en C1000 voor de rechter. De dierenrechtenorganisatie eiste anderhalve week geleden van drie supermarktketens dat zij voor Dierendag duidelijk maakten hoe ze het castreren van biggen snel gaan afbouwen. "Met Lidl zijn we nog in onderhandeling, maar Albert Heijn en C1000 hebben ons verzoek afgewezen", laat directeur Hans Baaij vanmiddag weten.

Varkens in Nood richt zich op deze supermarkten, omdat zij vlees verkopen van gecastreerde biggen. Vanaf volgend jaar verkopen de supermarkten alleen nog vlees van verdoofd gecastreerde biggen. De overstap naar ongecastreerde biggen staat voor 2015 gepland. De stichting gaat dit echter niet snel genoeg en wil van de rechter weten of de supermarkten zich nu al schuldig maken aan een onrechtmatige daad.

Biggen worden gecastreerd, omdat de vrees bestaat dat bij ongecastreerde biggen berengeur voorkomt. Dat houdt in dat het vlees van de biggen een verschrikkelijke stank verspreidt zodra het wordt opgewarmd. Eerder dit jaar bleek dat die berengeur met een zogenoemde 'schroeiproef' gemakkelijk te traceren is. Bij die proef wordt een gloeiende pook op het vlees van een geslacht varken gedrukt, zodat meteen duidelijk is of dit vlees een berengeur verspreidt.

Varkens in Nood zegt al verschillende gesprekken te hebben gevoerd met de supermarktbranche naar aanleiding van wetenschappelijke publicaties waaruit zou blijken dat berengeur veel minder vaak voorkomt dan gedacht. "Berengeur komt niet in tien tot tachtig procent voor, zoals altijd werd gezegd, maar slechts bij circa een procent van de mannelijke varkens", zegt Baaij. Daarom zouden supermarkten zo snel mogelijk stoppen met het vlees van gecastreerde biggen.

"Wij willen zelf ook liefst zo snel mogelijk van de castratie van biggen af", reageerde een woordvoerder van Albert Heijn vorige week op de eis van Varkens in Nood. Maar het zou moeilijk zijn goede leveranciers te vinden. Verder zou de winkelketen berengeur vrezen. Albert Heijn wees er bovendien op een kleine speler te zijn. "Meer dan de helft van het vlees is voor de export bestemd, van het overige deel gaat maar een klein percentage naar Albert Heijn. Daarom is het moeilijk invloed uit te oefenen op leveranciers."

Jaarlijks worden volgens Varkens in Nood 3,3 miljoen biggen gecastreerd voor de Nederlandse markt. Voor heel Europa zou het gaan om vijftig miljoen biggen.