Armstrong countert kritiek ASO-baas

Redactie

Lance Armstrong heeft de kritiek gepareerd die dit weekeinde werd geuit door de nieuwe baas van de ASO. "De aantallen van tv-kijkers, toeschouwers langs de weg en sponsoring stegen in mijn periode allemaal tot grote hoogten", reageerde de Amerikaan geprikkeld op de opmerkingen van Jean-Etienne Amaury, de leider van de organisatie die onder meer de Tour de France onder haar hoede heeft. "Ik vraag me dan af wanneer ik de Tour voor schut heb gezet?"

Amaury deed zijn uitspraken gisteren in L'Équipe. "Hij heeft een lastige geschiedenis met de race", zei hij onder meer. Amaury reageerde op de bekendmaking van de terugkeer van de zevenvoudig tourwinnaar in het wielerpeloton. Armstrong, die gaat rijden voor Astana, wil proberen de Tour de France voor een achtste keer te winnen. De Amerikaan heeft echter altijd een zweem van dopinggebruik om zich heen gehad, terwijl hij nooit betrapt is.

"De laatste keer dat ik heb gekeken, had ik zeven keer de Tour gewonnen en was ondanks vele controles geen enkele keer schuldig bevonden aan dopinggebruik", legde Armstrong nog maar eens uit. "Daarnaast zijn de 25 renners die tijdens die zeven edities in mijn team zaten ook nooit positief getest. We hebben eerlijk gewonnen."

Sinds Armstrong heeft laten weten dat hij zijn rentree gaat maken, is de discussie over zijn vermeende dopinggebruik weer opgelaaid. De verhalen concentreren zich vooral rondom een artikel van L'Équipe uit 2005, waarin werd gesteld dat de monsters van de eerste tourzege van de Amerikaan sporen van epo bevatten. Armstrong heeft dopinggebruik altijd ontkend en stelde dat de Fransen bezig waren met een persoonlijke heksenjacht. De Nederlandse advocaat Emile Vrijman, die door de wielerbond UCI in 2005 op de zaak werd gezet, pleitte Armstrong vrij van de beschuldigingen van L'Équipe.


Armstrong countert kritiek ASO-baas  (foto: DAG)