'Nietsnutten' Italië aan het werk gezet

Redactie
De campagne van de Italiaanse minister Renato Brunetto om het extreem hoge aantal 'chronisch zieke' ambtenaren weer aan het werk te krijgen lijkt zijn vruchten af te werpen. Dat berichtte de Britse krant The Independent vandaag.

Italiaanse ambtenaren konden tot begin dit jaar niet ontslagen worden en hielden er massaal lucratieve bijbanen op na. De minister heeft onder meer de mogelijkheid tot ontslag ingevoerd. Ook moeten de door hem zogenoemde fannulloni (nietsnutten) sinds dit jaar medische keuringen ondergaan. Het aantal ziekmeldingen is sindsdien gehalveerd, aldus de minister.

Al tientallen jaren verschenen veel van de 3,65 miljoen ambtenaren niet of nauwelijks op hun werk. Ook bleken ze er vaak ander, beter verdienend werk op na te houden. Zo werkten rechters als journalisten en verschenen hoogleraren niet voor de collegebanken. Bovendien duurde het zeer lang voordat vergunningen werden afgegeven bij de verschillende overheidsinstanties omdat veel ambtenaren als bakker, groenteboer of binnenhuisarchitecten werkten.