Aantal bijstandstrekkers Rotterdam ongekend laag

Redactie

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering in Rotterdam is nog nooit zo laag geweest. De gemeente meldt dat het aantal bijstandsgerechtigden voor het eerst onder de grens van 30.000 is gezakt. In deze collegeperiode, die in 2006 begon, zijn 6.000 mensen minder afhankelijk van de bijstand geraakt.

Volgens verantwoordelijk wethouder Dominic Schrijer (PvdA) is de daling toe te schrijven aan succesvolle projecten van de gemeente om iedereen die kan werken aan het werk te krijgen. Speciale projecten voor mensen met persoonlijke problemen of achterstanden, maar ook voor 'niet-willers', fraudeurs en jongeren, werpen hun vruchten af, zegt Schrijer. "Vanaf het begin van dit college is mijn motto: iedereen die iets kan, gaat aan de slag."

Aan het begin van dit jaar waren er 31.000 bijstandsgerechtigden in de Maasstad. Dit aantal steeg de eerste vijf maanden, onder meer door een grote instroom van 'generaal pardonners'. Nadien zijn klantmanagers volgens Schrijer anders gaan werken. "Strenger aan de poort optreden, niet meer accepteren dat mensen die iets kunnen doen, toch aan de kant staan. We verwachten de collegedoelstelling van maximaal 28.500 bijstandsuitkeringen in 2010 ruimschoots te halen."