EU wil naar 18 weken zwangerschapsverlof

Redactie

Werkende moeders in de Europese Unie moeten ten minste achttien weken zwangerschapsverlof kunnen opnemen, ook zij die voor zichzelf werken. Dat heeft de Europese Commissie vandaag gezegd. De commissie stelt voor dat de EU-lidstaten wetgeving aannemen waarin een minimaal achttien weken durend zwangerschapsverlof wordt geregeld en ook honderd procent doorbetaling of het equivalent van ziekengeld tijdens deze periode.

Op dit moment variëren de lengtes van zwangerschapsverloven binnen de EU van vijftien weken in België tot achttien maanden in Zweden. Een twaalftal landen kent een verlof van korter dan achttien weken. De betaling gedurende deze periode loopt tussen de 27 landen ook sterk uiteen. Daarnaast is de Europese Commissie voor uitbreiding van het zwangerschapsverlof naar vrouwen die voor zichzelf werken of helpen in een klein familiebedrijf.

De voorstellen moeten vrouwen helpen om werk en een gezin met elkaar te combineren, zei commissaris voor sociale zaken Vladimir Spidla. Ook zouden de voorstellen het voor vrouwen aantrekkelijker maken om te werken, wat de vergrijzing zou compenseren.

Verzet tegen het voorstel is sterk in Duitsland, waar bij wet geregeld is dat vrouwen veertien weken zwangerschapsverlof hebben. Berlijn maakt zich er zorgen over dat langer verlof te kostbaar wordt en het scheppen van banen ontmoedigt.

Een Britse conservatief in het Europarlement heeft ook kritiek geuit op de voorstellen. De EU moet niet voorschrijven 'aan Britse moeders en vaders hoeveel verlof zij moeten opnemen en ook niet hoeveel zij tijdens het zwangerschapsverlof betaald moeten krijgen,' aldus Philip Bushill-Matthews. Daar voegde hij aan toe dat kleine bedrijven 'wel twee keer zullen nadenken over het aannemen van een jonge vrouw uit angst dat zij met zwangerschapsverlof zal gaan'.


EU wil naar 18 weken zwangerschapsverlof