Minister: geen Polen in recreatiewoning

Redactie

Het is niet de bedoeling dat Poolse arbeiders wonen in recreatieparken. Dat zei minister van Volkshuisvesting Jacqueline Cramer (PvdA) vandaag tijdens het vragenuurtje. De bewindsvrouw was naar de Kamer geroepen door SP'er Hans van Leeuwen die opheldering wilde over het bericht dat de inspectie van het ministerie van Vrom gemeenten en bedrijven zou adviseren om arbeidsmigranten ook te huisvesten in vakantiehuisjes.

Volgens van Leeuwen is in strijd met het kabinetsbeleid. Over het bewonen van vakantiehuisjes bestaat al jaren onzekerheid. "Langkampeerders worden weggepest door projectontwikkelaars, maar de recreatieparken worden wel opengesteld voor Polen." Het huisvesten van Polen op recreatieparken zou daarnaast leiden tot gettovorming, waarschuwde Van Leeuwen.

Cramer wees er op dat alle permanente bewoners van vakantiehuisjes die daar voor oktober 2003 wonen van gemeenten voor 2010 duidelijkheid moeten krijgen of ze er mogen blijven.

De 'handreiking' van de inspectie is volgens de bewindsvrouw juist bedoeld als overzicht voor gemeenten voor de mogelijke huisvestingsvormen voor arbeidsmigranten waarvan ze gebruik kunnen maken. Als gemeenten het gebruik van recreatiewoningen door Poolse arbeiders willen toestaan, moeten ze het bestemmingsplan wijzigen, aldus de minister.